Wielkanocny stół dla wegan

Jeśli jesteś osobą na diecie wegańskiej lub interesuje Cię jej temat, to zapewne wiesz, jak naprawdę ciekawy może być wegański stół wielkanocny. Szukając inspiracji w internecie, czy w książkach kucharskich, odkryjesz setki wyjątkowych i nigdzie indziej niespotykanych propozycji. Oczywiście zdecydowaną większość potraw tradycyjnych możemy odtworzyć w wersji wegańskiej, jednak istnieje także wiele innych, ciekawych propozycji wartych Twojej uwagi.

Nie ma znaczenia, czy wśród swoich bliskich jesteś jedynym weganinem, czy jest was więcej – nawet osoby na diecie tradycyjnej będą zachwycone Twoimi daniami. Ciekawą propozycją są na przykład pieczarki z farszem zapiekane w piekarniku. Takim farszem może być właściwie wszystko to, co lubimy. To danie na pewno przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią wyraziste smaki. Różnorodne pasztety zrobione z wielu rodzajów kasz, warzyw, czy nasion to również świetna propozycja, którą w łatwy sposób zmodyfikujemy tak, aby dokładnie trafiała w nasz gust. Jeśli jesteś fanem słodkości to tofurnik, czyli wegańska wersja sernika, to strzał w dziesiątkę w okresie wielkanocnym. Dlaczego? Masę bazową oraz dodatki możemy wybrać wedle uznania – ze swojej strony polecamy połączenie czekolady oraz wiśni lub porzeczki. Jeżeli to Twoje pierwsze święta wielkanocne jako wegana to możesz poczuć się przytłoczony ilością dostępnych pomysłów i przepisów. Postaw wtedy na klasyki i pamiętaj, że przed tobą jeszcze wiele okazji do gotowania i próbowania nowych potraw.