Białko wieprzowe – jak jest wykorzystywane w przemyśle?
Białko jest jednym z najważniejszych elementów zdrowej diety. Jest to również składnik budulcowy mięśni. Występuje głównie w mięsie, ale także w niektórych roślinach strączkowych. Nie wszyscy jednak wiedzą, że białka są szeroko stosowane przez producentów żywności. Sprawdź, w jakich produktach można je znaleźć i którzy producenci najczęściej z nich korzystają.
Jaką funkcję pełnią białka w organizmie?
Zanim zaczniemy mówić więcej o białkach stosowanych w przemyśle, warto pokrótce wspomnieć o roli, jaką odgrywają w ciele każdego człowieka. Białka są częścią wielu hormonów i enzymów. Aktywnie uczestniczą w procesie wzrostu. Z tego powodu codzienna dieta powinna być bogata w zwierzęce, jak i roślinne źródła tych składników. Dostarczymy je do organizmu, wprowadzając do jadłospisu na przykład mięso, twarożek, ciecierzycę, rybę, jajka, drób, mleko oraz soję.
Białko zwierzęce czy roślinne – co wybrać?
Ludzkie ciało zawiera dziesięć do czternastu kilogramów białka. Mimo to musimy regularnie dostarczać go w diecie. Wciąż trwają spory dotyczące tego, czy lepszym źródłem białka są produkty pochodzenia zwierzęcego czy roślinnego. Zwolennicy mięsa twierdzą, że lepiej postawić na białko zwierzęce, ponieważ zawiera więcej kluczowych dla organizmu aminokwasów. Poza tym w roślinach znajdziemy błonnik pokarmowy utrudniający przyswajanie białka. Z mięsa przyswajamy około 96% białka, zaś z mleka – 90,5%. Zestawiając te wartości ze stosunkiem białka zawartego w kukurydzy (60%), możemy dojść do wniosku, że pod tym względem korzystniej być mięsożercą. Zawsze mamy do wyboru też produkty odzwierzęce, jak jaja kurze czy ser, które stanowią równie cenne źródła białka.
Na szczęście producenci otworzyli się na potrzeby wegan, proponując wyroby bez mięsa, w których znajdziemy jeszcze większe ilości białka. To korzystny wybór dla naszego zdrowia, ponieważ tego typu produkty najczęściej są naturalne i nie zawierają szkodliwych substancji, jakie często występują w mięsie. Warto wprowadzić do swojej diety ciecierzycę, tofu, soję i rośliny strączkowe. Dzięki temu odpowiednio zadbamy o swój organizm.
Białko wieprzowe – jaką rolę odgrywa w przemyśle?
Choć wyroby roślinne są bardzo zdrowe, to wciąż mięso cieszy się mianem najpopularniejszego źródła białka. Szczególnie dotyczy to mięsa wieprzowego. Świńska skóra zawiera białko wieprzowe i kolagen, które pozytywnie wpływają na jakość wyrobów. Białko wieprzowe jest wysoce przyswajalne i zdrowe. Do tego zmniejsza ilość dodatków niemięsnych w produkcie. Ponadto poprawia wygląd, smak i jakość mięs. Dzięki niemu wędliny przyciągają apetycznym wyglądem. Białko wieprzowe dodatkowo skraca czas obróbki i masażu, a także ma wpływ na krojenie produktów w plastry. Producenci pozyskują je od sprawdzonych dystrybutorów, takich jak https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/przemysl-miesny-drobiarski-i-rybny. Większość z nich wybiera dystrybutorów mogących pochwalić się europejskimi certyfikatami. Dzieje się tak, ponieważ doskonale zdają sobie sprawę z tego, jak surowce wpływają na jakość końcowych wyrobów.